Pages

пʼятниця, 27 січня 2017 р.

Майстер-клас "Виготовлення ляльки -мотанки"

Як зробити ляльку мотанку

   Друже, а чи вмієш Ти виготовляти ляльку-мотанку — таку, якою колись бавилися діти, яку дівчата берегли аж до весілля, і яка виконувала роль оберегу? Ні? Тоді маєш чудову нагоду навчитися — я підготував для Тебе детальний майстер-клас.



Власноруч зроблена лялька-мотанка має чарівну силу. Вона не лише береже родинне вогнище, але й має здатність здійснювати бажання. Таку ляльку мати передавала дочці, віддаючи заміж, а та, в свою чергу, дарувала Берегиню своїй дитині.


     Наші пращури вважали мотанку символом жіночої мудрості, надійним оберегом у дорозі, берегинею роду, посередником між живими та ще ненародженими. Берегиням на обличчі намотували хрести. Робили це для різних потреб — на щасливу долю, аби відступила хвороба, щоб пішов дощ, чи ж навпаки — вщухла злива.

      Кожен елемент одягу ляльки-мотанки для наших пращурів мав символічне значення: спідниця символізувала землю, сорочка — три часи: минулий, теперішній та майбутній, а хустка або стрічка — зв’язок із небом.

     Виготов і Ти улюблений оберіг наших предків — ляльку-мотанку, постав її на покуті, або прикріпи над дверима, і нехай вона приносить щастя у Твою оселю.
Для виготовлення ляльки-мотанки підготуй, будь ласка: 
  • клаптик білої тканини (15х15см) для голови, 
  • кольорові клаптики тканини (9х9 см для ручок, 8х15 см для спіднички та 4х7 см для фартуха), 
  • шматочок синтепону або вати, 
  • нитки (лляні, шерстяні, бавовняні тощо), 
  • нитки муліне або трикутничок квітчастої тканини (для волосся або хустки).
1. Загорни синтепон у білу тканину, обмотай червоними нитками.

2. За допомогою лляної нитки, або атласної стрічки зроби на обличчі мотанки сакральний хрест — спочатку вертикальну смужку, закріпивши нитки на шиї, потім — горизонтальну, зав’язавши вузлик ззаду голови.

3. Збери тканину для спіднички з одного боку в складки та примотай до ляльки. Нитку не обрізуй!
4. Обмотуючи ляльку червоною ниткою від шиї до талії, примотай фартух.
5. Тканину для рук згорни гармошкою, обмотай нитками.
6. Примотай ручки до ляльки нитками хрест-навхрест.
7. За допомогою ниток муліне зроби лялечці волосся. На місці проділу зав’яжи нитку, а з протилежного боку моток розріж ножицями.
8. Приклади до голови мотанки волосся, пригладь його та закріпи, перев’язавши ниткою на шиї.

9. Заплети Берегині коси.
10. Зав’яжи ляльці на голову стрічку, або одягни віночок. Шию можна прикрасити намистом.
Прадавній український талісман, зігрітий теплом Твоїх маленьких долоньок, готовий здійснювати заповітні бажання та захищати Твій дім від злих сил.
     Не дивно, що ляльку-мотанку і досі вважають надійним оберегом, адже здавна Берегиня, зроблена власними руками, оспівана піснями, обласкана казками, одягнена у все домашнє, рідне, містила потужну позитивну енергетику найдорожчої людини — матері, яка, вкладаючи в іграшку душу, з любов’ю робила її для своєї дитини.

Різні способи виготовлення ляльки-мотанки


Немає коментарів:

Дописати коментар

20. 05 Географія

Тема: Контрольна робота з теми «Третинний сектор господарства».  Пройти контрольний тест за посиланням або кодом доступу до тесту на сайті ...